Яке зараз в Києві становище російської мови? Свою думку з цього приводу в програмі Сніжани Єгорової «Снігова лавина» висловлює українська російськомовна письменниця Лада Лузіна.

«Очевидно, що російська мова в Києві зараз переживає не найкращі часи. Особисто для мене це не дуже зручно - я як російськомовна письменниця зараз не в фаворі. Але, з іншого боку, я розумію, що зараз відбувається з українським зиком. Взяти те ж кіно. Установка на фільми українською мовою дала свій ефект. З безлічі фільмів, які, крім патріотизму, ніякими перевагами не володіють, виросли деякі цікаві проєкти. Так і повинно було бути. Точно так же дитина в якийсь момент говорить: я не буду робити як тато і мама, я буду все робити по-своєму. Через якийсь час вона зрозуміє, що тато з мамою були не так уже неправі, але саме зараз вона повинна зробити щось свій, особливий - щоб це була тільки вона сама. Так само й українське кіно має формуватися саме як українське», - вважає письменниця.

На її думку, тут не повинно бути навіть домішки російської мови, хоча для самої Лузіної це створює певні незручності.

«Але я вважаю, що при цьому має бути й російськомовне кіно, і кіно на змішаних мовах. У мене, наприклад, є кіносценарій російською мовою, і я не знаю, як його перекласти українською. Ніякої політики тут немає - просто дія відбувається в кінці XIX століття в панському будинку під Одесою. Там є один персонаж-українофіл, який говорить українською, але всі інші апріорі не можуть говорити цією мовою, що і створює конфлікт», - каже Лада Лузіна.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, вона зазначила, що українська література перетворюється на хобі.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також Лузіна розповіла про містику, яка криється в даті 1 вересня.