Експерт з енергетики В'ячеслав Коханов у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів про особливості ринку електроенергії.

Крім ринку двосторонніх договорів і попередньої (на добу вперед) покупки, є також ринок внутрішньодобовий.

«Ми на цей ринок виходимо, щоб докупити або допродати щось зайве сьогодні через оператора ринку. Це перший елемент балансування, щоб не втратити зайвих грошей, або навпаки, заробити додатково. Можна купити дешевше. Це балансуючий ринок, де ціни кардинально відрізняються. Вони можуть бути до 45 відсотків дешевше. Ти купив за гривню - продав за пів гривні», - говорить він.

Експерт підкреслює: «Втрати великі, тому постачальники багато часу вкладають у те, щоб контролювати споживання і ретельно ставитися до планування, щоб не втрачати гроші. Це не так просто, що взяв, купив і далі продаєш».

На споживання електроенергії суттєво впливають два фактори.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

«Перший – великі підприємства, які через виробничу необхідність перевищують заявлені обсяги. У таких випадках Укренерго дає команду генерації починати виробляти електроенергію, щоб збалансувати споживання в конкретну годину. Не всі підприємства готові платити додаткову ціну за це балансування. Найчастіше це головний біль постачальника», - зазначає Коханов.

Другий фактор – непередбачені обставини.

«Неможливо спланувати аварію на підприємстві, коли все стало. Взимку багато таких речей було, коли зупинялися теплові електростанції через брак вугілля або ламалися. Атомні блоки зупинялися. У таких ситуаціях Укренерго вишукувало можливості компенсаторики. Запускалися станції, які стояли в простої, або швиденько відкривався імпорт. Коригування йде кожні 15 хвилин, щоб можна було збалансувати», - розповідає Коханов.

Нагадаємо, імпорт російської електроенергії в кінцевому підсумку призведе до втрати території за аналогією з Кримом – Плачков.

Як повідомляє Знай.uа, "Енергоатом" за місяць втратив €120 млн через махінації трейдерів на ринку електроенергії – економіст