У програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» експерт з енергетики В'ячеслав Коханов розповів детальніше про сучасний стан енергетичного ринку, зокрема, між ким укладаються домовленості і як проводяться операції.

Як каже гість програми, постачальник має можливість купити електроенергію на кількох сегментах ринку.

Далі він детальніше розповідає про перший – це ринок двосторонніх договорів. Коханов пояснює, що він передбачає безпосередній контакт з виробником під час купівлі якогось обсягу за якоюсь ціною чи з коефіцієнтом. За його словами, зараз цей сегмент становить приблизно 45% обсягу.

«Я ж, купивши великий пул електричної енергії з двостороннім договором, фактично її роздаю в кожну точку обліку, вже дроблю її на свої договори в розрізі своїх контрагентів», - підкреслює експерт.

Він каже, що другий ринок працює на добу вперед. «Ми купуємо сьогодні до 10:00 електроенергію, яку готові поставити завтра. До того ж станції віддають у цей ринок наосліп», - пояснює Коханов. Експерт зазначає, що в такому разі на ринку опиняються заявки на продаж і на купівлю, але у чиєму договорі чий контрагент знаходиться – невідомо.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Гість програми також додає, що після цього всього Укренерго займається реєстрацією покупок і пропусканням розрахунків через себе: їй платять і вона розраховується з виробниками.

«Це державна структура, в якій виділено оператора ринку (окрема юридична особа), завдання якого – адмініструвати продажі, не ідентифіковані, коли продається в загальний і купується із загального котла», - розповідає Коханов про процедуру.

Нагадуємо, Коханов пояснив, як відбувається процес продажу електроенергії споживачу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що махінації НКРЕКП з цінами на енергоринку загрожують енергосистемі.