Експерт з енергетики В'ячеслав Коханов у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» пояснив, як відбувається процес продажу електроенергії споживачу, і хто відповідає за її якість.

Зокрема, він говорить: «По-перше, потрібно зрозуміти, який обсяг споживач споживає. Хто споживач? Потрібно його знайти. Укладення договору, переведення цього споживача до себе на поставку, це фіксується в електронних формах звітності обленерго. Тільки потім вже ви знаєте, що вам потрібно купити електроенергію. Тому що її складувати не можна, якщо ви її купили, починаючи з конкретного дня, часу доби, і ви повинні в цей же час її і продати. В іншому випадку ви понесли збиток».

Електроенергія виробляється завжди усіма, все питання - за яким договором і на кого вона обліковується, хто є її постачальником, продовжує він.

«За великим рахунком, наш бізнес складається з того, що ми умовно займаємося наданням послуги. Споживач не може взаємодіяти з Енергоатомом безпосередньо, тому що Енергоатом би не впорався з мільйонами споживачів, рахунків, договорів і так далі», - інформує Коханов.

Точно так само будь-яка інша генерація. У неї більше мета виробляти, а не займатися продажем.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Просто обладнання, догляд за ним, ремонти і так далі. Відповідно ми десь збираємо гроші замість генерації, для того щоб купити, і контролюємо ці фінансові відносини з покупцем – вже нашим контрагентом. Електроенергія йому і так біжить по дротах. Ми просто весь математичний облік цих кіловат беремо на себе. Обленерго видає дані на наш запит, скільки кіловат клієнт споживає. Ми, відповідно, плануючи наступний місяць, під нього ці кіловати купуємо. Єдине, що тут не схоже на аналогію з Інтернетом, - ми не впливаємо на якість електроенергії. Це залежить від обладнання обленерго», - робить висновок Коханов.

Нагадаємо, тарифи на електрику: українцям дали час "відпочити".

Як повідомляє портал Знай.uа, підвищення цін на електрику: українцям озвучили новий тариф, часу до червня.

https://youtu.be/5TaH03wzSgU