Чому зростає ціна на електроенергію і з яких компонентів вона складається? Відповідь на це питання дає експерт з енергетики В'ячеслав Коханов у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

У ціні продукту є три складових, пояснює він.

«Власна собівартість – це ціна, за якою на торговому майданчику можна купити електроенергію. Впливає на ситуацію також і попит – пропозиція. Електроенергії виробляють занадто багато, Укренерго не може обмежити її вироблення – ціна знижується. Ми підраховували, що якщо взяти сьогоднішній тариф 2,40 грн. - то 1,20 грн., 50 відсотків – це собівартість. Те, по чому електроенергія продається на майданчику», - розповідає Коханов.

Є тариф передачі. Його завдання – компенсувати різницю в ціні, по якій продається зелена електроенергія, і те, за яким тарифом її виробляють.

«Грубо кажучи, 35 копійок – це ще 15 відсотків до ціни, докладається тариф передачі, єдиний для всієї України. Він збирається Укренерго і покупцеві гарантовано компенсується різниця в ціні. Тобто 1,20 плюс 35, виходить 1,55 грн. Далі пішов великий розбіг, електроенергія протікає в мережах, починаючи від технологічних втрат і закінчуючи тим, що обленерго за ці гроші має утримувати свою інфраструктуру. Тому тариф розподілу в кожному регіоні України окремий, він має свій розмір, його завдання - компенсувати обслуговування мережі», - зазначає експерт.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відтак в одному регіоні, де бізнесу побільше, для великих підприємств першого класу він може бути в межах 15 копійок, а для підприємств середнього класу, які споживають небагато, - 65 копійок. Є області, де цей тариф доходить до 1,15 грн. Найвищий тариф розподілу в Луганській області, тому що там бізнесу залишилося дуже мало.

Нагадаємо, "Енергоатом" за місяць втратив €120 млн через махінації трейдерів на ринку електроенергії – економіст.

Як повідомляє Знай.uа, посилення цінових обмежень на ринку електроенергії призведе до зупинки Слов'янської ТЕС, - керівництво "Донбасенерго"