Яка роль відведена Україні в великій грі між Китаєм і країнами Заходу? Ситуацію у програмі «Романенко. LIVE» коментує політолог Юрій Романенко.

«Саме контекст китайсько-західних відносин визначає і місце України в них, і те, що США можуть їй запропонувати. В першу чергу її місце в цьому конфлікті бачиться через призму відносин США і Росії. Україна не є самостійною величиною, і тому залежить від відносин інших гравців. Суть американсько-російських відносин сьогодні полягає в тому, що Штатам потрібно терміново розв'язати питання стримування Китаю. Тому ми бачимо на зустрічі Байдена з іншими лідерами G7 обговорення питання про те, чи буде Європа підтримувати США у протидії Китаю. Сьогодні для американців це – ключове питання», - зазначає Романенко.

Він додав, що багато українських політиків і аналітиків досі не розуміють: на все, що у США відбувається з Європою і з Росією, потрібно дивитися через призму китайської проблеми.

«Для США головна проблема – це Китай, бо він уже претендує на місце першої економіки світу. Його ВВП за сорок років виріс у сорок разів. У 1970-ті роки він був потрібен американцям як противага СРСР, але зараз ситуація докорінно змінилася. Китай витрачає величезні кошти на оборону, він виходить на перші позиції не тільки в регіоні, але й у світі. Він входить в ті зони впливу, де самі США завжди добре себе почували», - каже Юрій Романенко.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповів про можливі наслідки зустрічі Байдена і Путіна для України.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Також Романенко вказав на різницю в практиці лобізму в США і в Україні