Нам нав’язували варіант, що має бути чисте серце. А це «чисте серце» не знає навіть, до якої спільноти воно належить. Так заявив ветеран АТО, український науковець, публіцист, кандидат біологічних наук Євген Дикий у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

«Космополітизм теж буває як світогляд. Тобто людина може стати вище над національною ідентичністю, але це уділ дуже небагатьох. А ми маємо справу, навпаки, з людьми з несформованою ідентичністю. Космополітизм – це коли в тебе була ідентичність, а ти виріс на те, що ця ідентичність охопила все людство. Криві стіни. А ми, навпаки, маємо зараз людину, яка не доросла навіть до того, що треба ці стіни сформувати», - порівнює він.

«Нас загнали в цю дилему: якщо ти за все хороше, за чисте серце, чисті руки і так далі – то забий на ту ідентичність. Або, як кажуть, Техас грабують техасці. Обидва варіанти є абсолютно шкідливими, обидва варіанти є згубними», - каже Дикий.

Він звертається до ведучого: «Ти знаєш, як я голосував. З однієї простої причини: що в умовах зовнішньої війни я вважав варіант із відсутністю ідентичності більш згубним. У мирний час, швидше за все, вважав би навпаки. Але в будь-якому разі сама ця дилема – це корінь зла. Ми з тобою обидва були на фронті. У той момент ми не могли собі дозволити роздивлятися: всі ці люди в одному окопі – з ким із них ти в мирний час потиснув би руку, пішов чарку випити, а з ким, вибач за вираз, на одному гектарі не присів би навіть. На війні так обирати не можна, а ми – країна в стані війни, причому саме екзистенційної», пояснює він.

Нагадаємо, в критичний момент українці починають розуміти, що є лінії, які переходити не можна, - Друзенко.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Раніше, як повідомляв Знай.ua, він розповів, що Україна могла двічі звільнити порожній Луганськ, але двічі був наказ не робити цього.