Навіщо було забирати з митних постів експертів Мінкульту, і тепер нікому сказати – це історична й культурна цінність чи ні? Про особливості діяльності нумізматів у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів відомий київський журналіст-нумізмат Олег Базар.

«У нас взагалі дуже дивна держава. Ми, мабуть, єдина держава Європи, ми все-таки європейці, з якої нічого не можна вивезти. І це теж неправильно. Тому що насправді не все, що є тут, знайдено чи придбано, є культурним надбанням України. При всій повазі», - констатує експерт.

Він вважає, що драхми, які ходили на території України в ІІІ чи VІ столітті нашої ери, не є культурним надбанням України.

«Ну, історично, як артефакт, що вони тут ходили – так, це цікаво. Але глобально, якщо людина має їх у колекції, хоче продати – дайте їй можливість! Зніміть з неї податки за це! У нас весь цей ринок, починаючи від тих, хто шукає, - він чорний абсолютно. По Україні з металошукачами ходять десятки тисяч людей. Все це нелегально, тому що у нас не можна, в принципі, займатися таким приборним пошуком. У багатьох країнах Європи можна, з певними обмеженнями. Не можна шукати на територіях, які охороняються державою з точки зору історичних та культурних моментів. Десь просто треба брати дозвіл», - каже Базар.

У Штатах, наприклад, не треба брати дозвіл ні в кого, окрім власника землі.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«В Україні все заборонено, і тому все чорне. Воно не потрапляє в науковий облік, тому що люди ховаються. Знайшов, сховав, продав втихаря. Як правило, воно все їде значною мірою до Росії, частково до Європи, в основному, їде на Захід», - резюмує колекціонер.

Нагадаємо, Українець нахабно хотів звалити до Росії з багажем на мільйони.

Як раніше повідомляв портал Знай.uа, на українсько-румунському кордоні прикордонники з пострілами зупинили контрабандистів.