Якщо людина копає очевидні місця історичної значимості: кургани, городища – це має бути кримінал. Про це у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів відомий київський журналіст-нумізмат Олег Базар.

«Так є у цілому світі. Але якщо людина ходить по полю, де колгоспні трактори, а потім фермери сто разів все зорали – там, в принципі, не буває культурного шару. Знаходять якісь монети, стріли, все що завгодно. Але дайте їм дозвіл! Візьміть кожен металошукач на державний контроль, вони заплатять 100 гривень. І держава отримає гроші, і контроль буде», - каже він.

У Британії, наприклад, не можна копати на місцях поселень, шукати на місцях, які мають культурне значення, розповідає Базар. А десь деінде – спитай у власника землі дозволу і копай.

«Але є два моменти. Ти маєш цю знахідку показати, і музей – будь-який британський музей – має право першого викупу. Експерти оцінили, музей каже: так, ми забираємо! За реальні ринкові гроші. І це правильно. У Британії достатньо регулярно відбуваються сенсаційні знахідки монет, починаючи від римських часів. Як і Україна, Британія була місцем, куди всі приходили. Відповідно знаходять все що завгодно – від скарбів вікінгів і так далі. І там пошуковими ходять. Вони одразу показують: ось ми знайшли. Незалежні експерти це оцінили, музей каже: да, ми забираємо! Або каже: ні, у нас таке є, нам не треба. Вперед, на вільний ринок, продавайте!», - зазначає колекціонер.

Нагадаємо, Зруйнував могилу і поплатився – в'язниця може стати будинком для буковинця на 3 роки.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Як повідомляє портал Знай, Археологи знайшли український Стоунхендж: "Понад п'ять тисяч років".