Як розпізнати домашнє насильство і які його ознаки? На це питання відповіла сімейний адвокат Катерина Власюк у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

«Є 4 форми насильства: психологічне насильство, фізичне насильство, сексуальне насильство і все, що стосується булінга – це ми відносимо в трохи інший закон», - пояснює юрист. Отже, вона зазначає, що в основному розглядатиме три перші види насильства.

Передусім Власюк розповідає, що таке психологічне насильство і як воно виглядає. Як вона зазначає, це можуть бути будь-які негативні висловлювання в адресу людини щодо її зовнішності, професії чи інтелекту. За словами експерта, домашнє насильство зазвичай починається саме з цього. «Тобто спочатку вас починають нібито булити в сім'ї», - підкреслює вона.

Водночас юрист попереджає, що часто на цей психологічний етап люди не зважають, ігноруючи насильство. Далі же, стверджує вона, негативні висловлювання переростають у негативні дії: штовхання, хапання за руки, горло та інші частини тіла. Наступним етапом Власюк називає фізичне побиття і з можливим підключенням сексуального насильства.

У цьому контексті адвокат вважає за потрібне наголосити на тому, що людина завжди може відмовити партнеру щодо інтимної близькості, хай цей шлюб громадянський чи офіційний. «Зараз же якщо чоловік зґвалтував жінку, то це підвищена відповідальність, ніж за просте зґвалтування», - стверджує Власюк.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також вона розповідає, що часто в цій ситуації жінки вирішують не звертатися до поліції, боячись потривожити дітей, і взагалі вирішують мовчати про те, що сталося. Але юрист пояснює, що мовчання не вирішує проблему і насильство лише продовжуватиметься. Водночас вона зауважує, що перехід між формами насильства часом відбувається дуже швидко: сьогодні – психологічне насильство, а завтра – фізичне та сексуальне.

«На жаль, насильства дуже багато. І в першу чергу від нього страждають діти, тому що вони не можуть дати відсіч... І, звичайно ж, жінки», - підсумовує експерт.

Нагадуємо, на карантині почастішали випадки домашнього насильства.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що пандемія коронавірусу погіршила ситуацію з правами людини в Україні.