Український мистецтвознавець, художник та іконописець Олександр Клименко розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» про своє негативне ставлення до культу особистості та всіляких пантеонів у державі з демократичним устроєм, а також запропонував цьому заміну.

Передусім гість програми зазначає, що виступає проти культу особистості у будь-якому його прояві. «Це основна проблема якраз радянської доби і країн пострадянського простору, окрім, мабуть, балтів», - міркує він.

Ведучий програми принагідно розповів, що в США останнім часом формувався певний культ Трампа, але Клименко зазначив, що це інша ситуація. Мистецтвознавець пояснює, що Сполучені Штати мають спеціальну інституцію, яка перешкоджає утворенню культів особи.

Натомість в Україні, підкреслює він, під культ особи все і будується. «Адміністрація президента – це сталінська структура, по суті, яка від часів Сталіна потихеньку, з певними трансформаціями дійшла до того ж Зеленського», - стверджує експерт.

На його думку, розширення простору - це правильно, але воно не має доходити до формування пантеону. Окрім цього, Клименко попереджає, що в демократичній традиції про пантеон потрібно говорити доволі обережно, адже інакше кожен наступний лідер держави захоче в ньому опинитися.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

«Я будував би історію демократичних складностей, демократичних взаємозв’язків і демократичних антиномій. Українська культура – антиномічна і складна, і її потрібно не зменшувати, а збільшувати, додати якоїсь концептуальної повноти», - каже художник.

Принагідно він торкається теми війни і зазначає, що в сучасних реаліях передусім йдеться про складність взаємозв’язків. Клименко пояснює, що необхідно розуміти всю складність цих процесів – і політичних, і культурних, і військових. Він також припускає, що це розуміння мав свого часу Петро Порошенко. З іншого боку, експерт не може і схвально відгукнутися про чесність вибудуваних взаємозв’язків колишнього президента України.

Нагадуємо, Клименко розповів, які дві основних традиції інтелігентів є в Україні.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Друзенко заявив, що слово «республіка» дуже близьке українській ДНК.