Футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» повідомив деталі процесу розробки Конституції України і розповів про проєкт Закону 1993 року, який дуже відрізнявся від в результаті прийнятої Конституції.

Толкачов розповів, що 1 липня 1992 році Верховна Рада України винесла на всенародне обговорення перший проєкт Конституції України. Як зазначає футуролог, громадяни поставилися вкрай серйозно до питання державної ваги і направили в конституційну комісію понад 50 тисяч поправок і змін.

«У 1992 році громадяни, колективи та цілі інститути з усіх куточків України взяли участь в розробці тексту Конституції України. Вони направили понад 50 тисяч пропозицій до тексту Основного закону. Всі ці пропозиції були розглянуті та враховані. На їх основі з'явився новий проєкт Конституції України, який був опублікований в пресі 26 жовтня 1993 року. О, який це був проєкт Конституції! Я, як теоретик держави і права, зачитувався його положеннями, коли навчався в університеті. Повірте, якби він був прийнятий, зараз би ми жили зовсім в іншій Україні», - заявив Толкачов.

На цьому, за словами футуролога, «хороше» в нашій конституційній епопеї закінчилося, і історія згорнула не туди: була розіграна масштабна політична та економічна криза, Верховна Рада саморозпустилася. А 1994 році президентом став Леонід Кучма, який запустив конституційний процес з нуля, викинувши всі попередні напрацювання, додав Толкачов.

«На мій погляд, Леоніду Кучмі потрібна була не хороша, а зручна Конституція. Тому, викручуючи руки парламентаріям, спочатку був підписаний Конституційний договір з концентрацією повноважень в руках президента, а потім, як компромісний варіант, в 1996 році прийнята нинішня Конституція України», - розповів Толкачов.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Футуролог нагадав, що прийняття Конституції здійснювалося під безпрецедентним тиском Росії, у парламентаріїв було одне бачення, з іншого боку, президент Кучма пресував Верховну Раду. Так вночі і народилася Конституція, яку потім для втіхи нарекли «кращої в Європі», підсумував експерт.

«Однак, я смію стверджувати, що проєкт 1993 року було на кілька порядків краще, ніж прийнятий в 1996 році текст Основного закону. Також я смію стверджувати, що саме відмова від проєкту Конституції 1993 року привела нас до нескінченної політичної кризи, де кожен президент підбудовував Конституцію під себе і свої інтереси», - зазначив Толкачов.

Нагадаємо, Бодров розповів, чи буде Зеленський міняти Конституцію.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов розповів, що відбувалося на ринку праці під час пандемії.