Рік тому на замовлення Міністерства культури і туризму України був створений перший неігровий повнометражний фільм «Базиль» про футболіста і тренера Олега Базилевича. Про це в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповів заслужений журналіст України, сценарист, режисер Семен Случевський.

«Ми спробували ліквідувати якусь несправедливість. Про Лобановського - вісімнадцять неігрових фільмів, про Базилевича - жодного. Є парочка, але це телепрограми, це не фільми. Покійний Давид Черкаський намалював анімаційний фрагмент», - говорить він.

Семен Случевський згадав епізод про похід київського «Динамо» у Великий театр, коли футболісти заснули під час вистави.

«Похід «Динамо» в БДТ був не один. Справа в тому, що з молодих років, коли Базилевич і Лобановський завдяки старшій сестрі Базилевича подружилися з Олегом Борисовим, і ця дружба була назавжди. Вони кожен раз водили команду в театр. У фільмі мого друга і колеги Сергія Полховського «Лобановський назавжди» є такий фрагмент. Дама у віці, вічний асистент Товстоногова в БДТ, зі сміхом (а тоді їй було не до сміху) згадує, яку істерику закотив Кирило Лавров: «Скільки тебе треба вчити! Вивчи, нарешті, календар Чемпіонату Радянського Союзу з футболу! Коли прилітає «Динамо Київ», ти повинна знати за пів року наперед. Мене на вистави не ставити!».

Це був досить складний спектакль за книгою Тендрякова «Три мішка бур'янистої пшениці».

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Природно, половина футболістів заснула. І там був смішний момент. Я прізвище цієї людини називати не буду, це наш видатний футболіст і тренер. Він настільки розхвилювався, що говорить: «Можна я піду пішки до готелю? Я не хочу в автобусі їхати». І на другий день була гра. Він вів так огидно, що його замінили в першому ж таймі. Цей фрагмент, завдяки творчості вдови Давида Черкаського Наталії Марченкової ми в мультиплікації зобразили», - розповідає Случевський.

Нагадаємо, Астролог назвав результати чемпіонату Європи з футболу: «Я думаю, Бельгія, Італія...».

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Україна вперше в історії пройшла в плей-офф чемпіонату Європи з футболу.