ВВП-варранти та зовнішній державний борг – це не так вже й страшно для України. Так сказав український дипломат та політик, ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян у програмі «А як насправді?», а також він проаналізував минулорічні економічні показники України.

Передусім гість програми зазначає, що кредити, за які зазвичай перепадає уряду Яценюка, взяли взагалі в інший час, ще за президентства Януковича, а у 2014 році при Яценюку вони пройшли реструктуризацію. Як розповідає Омелян, тоді частину кредитів списали і переоформили ставку, аби держава мала змогу їх виплатити.

Тим не менш, зауважує політик, головне питання полягає в тому, що протягом одного лише 2020 року Україна набрала масу боргів, їхня сума переважає 15 мільярдів доларів, а загалом держава заборгувала приблизно 100 мільярдів. Але Омелян не вважає цю суму якоюсь катастрофічною.

«Але катастрофічним є те, що у нас дуже малий державний бюджет та низький ВВП, що купівельна спроможність українця дуже низка і заробіток на душу населення дуже невисокий», - зазначає ексміністр.

Також він пояснює, як працюють терміни виплати цих кредитів: щойно українська економіка починає краще працювати і держава, відповідно, заробляти, одразу починаються виплати із кредитною ставкою. Але поки економіка не піднялася, підкреслює Омелян, Україна нічого виплатити не може, кредитори із цим погоджуються і продовжують відстрочку.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«В цьому році у бюджеті написали, що буде ріст на 4,5% а перший квартал показує падіння 2,2%. Тобто росту і близько немає», - констатує дипломат.

Нагадуємо, Омелян розповів про основні помилки у керуванні державою.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Омелян сказав, хто і з яких причин може вийти на третій Майдан в Україні.