Політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов у програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?» розповів, чи захищає наша Конституція права людей. За його словами, щоб Конституція виконувала свою функцію (захист прав і свобод громадян) вона повинна бути головним законом, але в Україні поверх неї і, всупереч їй, видають інші закони.

«По факту, на жаль, не захищає права людей, тому що не виконується основа юриспруденції, згідно з якою Конституція – це основний закон. Простий приклад: у нас до сих пір в Конституції записана гарантія людям на безкоштовну медицину, а за фактом у нас медична реформа імені Уляни Супрун всі ці права вже відібрала», - зазначив Спірідонов.

За словами експерта, основа юриспруденції встановлює, що Конституція це закон, який вище всіх інших законів, але в Україні закони, які суперечать Конституції, приймаються і діють.

«Багато можна згадати моментів, коли простим законопроєктом скасовується дія Конституції. Чомусь прийняту законодавчу ініціативу вважають важливіше прямої конституційної норми, оскільки у нас Конституція не виконує функції основного закону», - підкреслив Спірідонов.

Як зазначив політолог, якщо Конституція не стоїть вище інших законів і не виконує роль основного закону, то вона не може виконувати функцію захисту громадян.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Нагадаємо, Знай.ua публікував слова Спірідонова про Мінські угоди, що ми не можемо їх виконувати в нинішньому вигляді.

Раніше на Знай.ua Спірідонов заявив, що РФ не приймає участі в боротьбі за світове лідерство.