Російський економіст, політик та бізнесмен Дмитро Некрасов в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком розповів, чи нормальне коливання цін на українському експортному ринку.

Дмитро Некрасов зазначив, що це абсолютно нормально, що в Україні відбувається коливання цін на товари на експорт.

"Для простих ринків ці коливання — це норма. І якщо ви експортуєте переважно сировинну продукцію, низька переробка, а це факт для України, то треба бути готовим до того, що ціни на них будуть коливатися. У цьому сенсі, до речі, в України проблем менше, ніж у Росії. Тому що в Росії, по суті, монопродукт, а зернові і метали — вони не факт, що знаходяться в одній фазі. Вони можуть бути в протифазі", - сказав Некрасов.

За його словами, Україна залежить від декількох товарів, тому вона в більш виграшному положенні. Але при цьому коливання цін триватиме.

"Я не можу сказати, що завтра цей тренд зламається, або післязавтра. Але те, що сировинні ринки гранично циклічні — це ж просто прописна істина. Тут не потрібно жодним бути пророком. Коли цей цикл зміниться ми не знаємо, але те, що він зміниться — це очевидно. І звичайно, якщо країна залежить від сировинного експорту, то розумно створювати якісь резерви маневрові, які б згладжували ці коливання", - додав економіст.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче
Показати ще

Він зазначив, що завжди можна коригувати експорт за допомогою курсу гривні. Якщо він виростає — ревальвувати, падає — девальвувати.

Як повідомляв Знай.ua, промисловці відзначили, що Україні варто обмежити експорт брухту, як це вже зробили в Європі.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Кущ заявив, що по сої Україна могла б стати найбільшим виробником рослинного білка.