У разі впровадження акцизного збору на зелену електроенергію Україна виграє лише в короткостроковій перспективі до 6 місяців, однак буде нести втрати протягом 10 років.

Про це заявив представник компанії Guris в Україні Лоїк Лерміньо.

"Зараз Україна сама собі в збиток працює. Тому що кожен раз щось йде. Наприклад, говоримо про акциз. Держава на 6 місяців щось виграє, але втратимо на 10 років»,-сказав Лерміньо.

За його словами, проти інвесторів в зелену енергетику України постійно робляться спроби з фінансового шантажу і кожен раз ідеї стають все більш абсурдними.

«Це треба припинити треба йти від цього і просто намагатися мати довше горизонт розрахунку», - додав інвестор

Популярні новини зараз
Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

При цьому він підкреслив, що позиція Єврокомісії з приводу планів уряду ввести акцизний збір може бути неоднозначна, що також може негативно позначиться на перспективах експорту української продукції в ЄС в умовах нових екологічних вимог з виробництва товарів пріоритетно з чистої енергії.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%.

Під час обговорення проекту Закону профільні ВДЕ асоціації заявляли, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, що є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.

У середині червня стало відомо, що акції норвезької компанії Scatec Solar, яка, зокрема, має активи в Україні, втратили в ціні 10% через те, що в Україні не вирішується проблема накопичених боргів за вироблену зелену електроенергію, а також ініціюються Додаткові законодавчі зміни-введення акцизного збору, яке є порушенням гарантій держави перед інвесторами.