ПАТ «Центренерго» не може завершити будівництво сіркоочисної системи, передбаченої реалізацією Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок через брак коштів.

Наразі також залишається невирішеним питання механізму фінансування заходів у рамках реалізації НПСВ.

Про це повідомили в агентстві ExPro з посиланням на коментар компанії.

Там зазначили, що «Центренерго» не може завершити будівництво першої в Україні сіркоочисної системи на Трипільській ТЕС, зокрема, через відміну виплати інвестиційної надбавки виробникам електричної енергії з 1 липня 2019 р, хоча вона мала діяти до грудня 2022 р.

«Станом на сьогоднішній день будівництво сіркоочисної установки призупинено. Основною причиною являється відсутність джерела фінансування для завершення будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт в умовах збиткової діяльності. Фінансування проекту здійснювалося за рахунок власних і кредитних коштів, часткове повернення яких забезпечувалося інвестиційною складовою до тарифу на електроенергію. ПАТ «Центренерго», нарахування якої було встановлено НКРЕКП на термін до грудня 2022 року», - повідомили в держкомпанії.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Зокрема, в «Центренерго» зазначили, що внаслідок відміни інвестиційної надбавки компанією було недоотримано 245 млн грн.

Там також повідомили, що завершення будівництва сіркоочисної системи на енергоблоці №2 Трипільської ТЕС можливе лише за умов визначення урядом механізмів фінансування.

«Наразі залишається невирішеним питання механізму фінансування заходів у рамках реалізації НПСВ», - підкреслили в компанії.

Загальна вартість реалізації заходів щодо НПСВ по енергоблоках ПАТ «Центренерго», за оцінками підприємства, складе близько $1,091 млрд.

Нагадаємо, нещодавно експерти заявили, що Україна не має ні концепції, ні бачення вирішення питання НПСВ, зокрема, до сьогоднішнього дня не визначені два важливих моменти: фінансовий (яким чином галузь буде заробляти гроші для масштабної реконструкції і модернізації – понад 4 млрд євро) і, найголовніше, не вирішена технічна концепція: як це робити.

Раніше в профільному міністерстві зазначили, що поточна редакція НПСВ не відповідає реальній картині і ситуації в країні, а тому вимагає актуалізації та визначення джерел фінансування.