Політичний експерт Віталій Романченко проаналізував ситуацію із українською землею: 70% - сільськогосподарського призначення, 40% з яких – чорнозем. Про це він розповів у програмі «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк.

Як повідомляє гість програми, максимум зараз на ринку землі гектар коштує 2,5 тисячі доларів, але, наприклад, у Нідерландах – до 85 тисяч, тобто найдорожче серед європейських країн. «Для прикладу у Польщі в середньому ціна за гектар коштує десять тисяч доларів, в Австрії сорок дві тисячі за гектар, а у Німеччині тридцять дві тисячі за гектар», - розповідає Романченко.

Натомість в Україні, каже він, і вартість землі, і ситуація – інша. Експерт пояснює, що передусім держава ще не сформувала земельний ринок, цей процес не короткотривалий, на нього знадобиться як мінімум роки 2.

Інша проблема, каже Романченко, полягає в тому, що підприємці в Україні можуть виявитися не готовими до купівлі землі через банальну відсутність обігових грошей. Також він нагадує, що в ринковій економіці існує така залежність: «коли є дуже багато пропозиції, ціна падає». Тому експерт попереджає про зниження вартості української землі.

«Українське суспільство, близько 60%, негативно відноситься до продажу землі взагалі та близько 80% негативно ставиться до продажу землі іноземцям», - повідомляє Романченко.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Романченко розповів про тіньовий ринок землі в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що фермери більше не мають пільг на податок за землю.