У новому випуску програми «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк політичний експерт Віталій Романченко розповів, що після відкриття ринку землі не можна відпускати державний вплив над цим процесом на волю ринкових сил.

«Звичайно, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі був тимчасовим заходом, просто він затягнувся майже на 20 років. Звичайно ж це не варіант для розвитку села та сільськогосподарської діяльності в Україні. В Україні фактично був створений тіньовий ринок землі, про який всі знали і у зв’язку з цим було багато зловживань», - розповів він.

Романченко сказав, що було багато скандалів пов’язаних з землями фонду Національної академії аграрних наук, коли їх за дуже низьку плату здавали на 50 років в оренду. А ось те, що запровадили сьогодні, є загрозливим тим, вважає він, що ми фактично створюємо вільний продаж, перетворюючи землю на товар.

«І це продаж без будь-якої гарантії, тому що першочергова ціль, яка відводилася державі, це не продаж заради продажу землі, а важливо, хто буде на ній працювати та хто буде нею володіти і як це відобразиться сукупно на всій економіці. Усі ті запобіжники, які на сьогодні прописані в законі про продаж землі, – це лише формальні запобіжники, які обійти немає жодних проблем», - підкреслив він.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Романченко вважає, що у нас була альтернатива - це запровадження земельного банку.

«Тобто, якщо у людини є пай, який їй не потрібен, вона має право продати свою власність, але єдиним, хто має право його викупити, – є держава, а вже держава, акумулюючи ці паї, може здавати їх в оренду тим, хто дійсно готовий працювати на них», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Пелюховського, що закон про землю суперечить нашій Конституції.

Також раніше Мільман розповідав для Знай.ua, що відкриття ринку землі вимагає відкрити й реєстри по ній.