У зоні безумовного відселення, яка охоплює частину Житомирської області, заборонене землеробство та сільськогосподарські роботи. Однак Держекоінспекція виявила, що близько 300 гектарів земель в межах Гладковицької та Народицької ТГ засаджені соняшниками.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований - йдеться на сайті відомства.

«Наразі фахівці інспекції Поліського округу та Державного агентства України з управління зоною відчуження відібрали проби ґрунтів за допомогою спеціального бурового пристрою. Вони будуть направлені до лабораторії Інституту охорони ґрунтів, в якому проведуть дослідження рівня стронцію та цезію у пробах. А керівництво територіальних громад, яке, попри законодавчу заборону, передає ділянки у зоні безумовного відселення в оренду, буде притягнуте до відповідальності», - розповів Андрій Мальований.

Водночас він зазначив, що згідно з висновком Інституту охорони ґрунтів України, отриманим ДЕІ, частину територій Гладковицької та Народицької ТГ можливо використовувати для вирощування сільськогосподарської продукції, однак тільки для кормових цілей. Крім того, ще у 2012 році за даними Національної комісії з радіаційного захисту України 555 із 700 населених пунктів могли бути виведені із зон радіоактивного забруднення.

«Для населення Гладковицької та Народницької тергромад це питання гостро стоїть вже протягом багатьох років. Адже земля – одне з важливих джерел наповнення бюджету для розбудови інфраструктури населених пунктів.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Щоб забезпечити повернення виведених з обігу сільгосп земель, необхідне комплексне дослідження ґрунтів у зоні безумовного відселення на рівні держави. Зокрема, подібна практика проводилась у Республіці Білорусь, де ще у 2016 році понад 100 населених пунктів виведено з числа забруднених радіацією земель», - додав Андрій Мальований.