Як буде діяти на практиці закон про корінні народи? Стан справ у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

«Чому Путін підняв питання корінних народів? Річ у тім, що РФ сприйняла закон про корінні народи як помилку української влади, яку можна використовувати проти неї. Адже цей закон явно не збігається з думкою Венеціанської комісії. Це дискримінація національних меншин, наприклад, циган і гагаузів. Закон викликає роздратування в самому суспільстві та нерозуміння і критику ззовні. Путін, зрозуміло, підіймає і тему росіян, використовує імперський націоналізм. А оскільки всі три народи, які були визнані корінними – кримські, Росія сприймає це як спробу актуалізувати тему Криму», - каже політолог.

Він також коротко нагадав суть нового закону.

«Три народи – кримські татари, караїми та кримчаки, визнаються корінними. Бюджет фінансує їх представницькі органи, тобто той же Меджліс, вони отримують школи та ЗМІ на рідних мовах. Їм обіцяна також частка від місцевих доходів після повернення Криму. На практиці цей закон працювати не може, оскільки Україна не контролює Крим. А ось для еліт цих народів він працює чудово – вони отримують рядок у державному бюджеті. Тобто закон покликаний зробити ці еліти більш лояльними. Дякувати вони повинні Зеленського, а не Порошенко, як кримські татари до недавнього часу. Але на життя народів цей закон реально не позначиться», - вважає Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Тарас Чорновіл пояснив, чому росіяни не були включені в список корінних народів України.

Також, як повідомляє Знай.ua, нардеп Євгеній Шевченко розповів, за якими ознаками визначаються корінні народи.