Філософ, публіцист та телеведучий Святослав Вишинський у програмі Олексія Толкачова «БДСМ» розповів, яку роль грає історія у формуванні національної ідентичності. На думку експерта, історія не повинна бути використана для формування національної ідентичності.

«Українці є ретроспективним народом. І наше заглиблення у стародавню історію є дуже симптоматичним. Для нас найтемнішою плямою в історії є друга половина двадцятого століття, тобто радянський період, який ми просто перекреслюємо і не хочемо аналізувати. Але чим далі в минуле, тим більше це нас захоплює», - зазначив Вишинський.

За словами експерта, ця тенденція співвідноситься з тим, що чим менше ми знаємо і можемо сказати і чим більше ми можемо домислювати, тим більше нас захоплює цей період історії.

«Київська Русь нас захоплює, тому що ми мало про неї знаємо, а про Трипільську культуру ми знаємо ще менше, тому вона нас захоплює ще більше, ніж Київська Русь. А чим ближче до сучасності, тим менше емоційних ефектів це в нас викликає», - підкреслив філософ.

Вишинський розповів, що одного часу він дискутував зі знайомими із право-радикальними поглядами і запропонував їм вийти на нульову точку і забути про історію та визнати, що історія це минуле.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«Сучасний український дискурс чи національний, чи патріотичний, будь-який треба починати з нульової точки відліку, чітко спрямовуючись у майбутнє. На жаль, це в українських патріотів і державників відгуку не отримало, тому ми настільки зациклені на проблемі ідентичності. Жодна успішна нація не може рухатися вперед, виходячи з того, що вона постійно підкреслює, ким вона є, мріє та фантазує», - зазначив філософ.

Нагадаємо, Знай.ua публікував слова Друзенка, що слово «республіка» дуже близьке українському ДНК.

Раніше на Знай.ua Данченко заявив, що в Україні проблема з діалогом.