В ефірі програми «Розвилка» політолог Руслан Бізяєв розповів, що буде з Україною, якщо Китай пустить все транзитні потоки через Росію, і пояснив, чому китайському керівництву необхідна концепція великої Євразії.

«Зараз, я так розумію, в тому числі за посередництва Туреччини, Китай буде пускати деякі потоки через Крим. Але Китай зараз не розлютився. На мою думку, Китай прихильник концепції великої Євразії. Вона йому вигідна економічно і політично», - вважає Бізяєв.

Він нагадав, що варіант глобалізації 2.0, який запропонували Китаю під час Всесвітнього економічного форуму, фактично зводив їх з ролі економічного гегемона знову в роль політично-економічної формації. Китайське керівництво це не влаштувало, додав Бізяєв.

«Навіть остання заява про те, чи повернеться Китай в Україну і чому Китай підписав торгово-економічну угоду, незважаючи на інцидент з «Мотор Січчю», говорить про те, що китайські дипломати мислять глобально, панорамно і стратегічно. Тут не про гроші», - каже політолог.

Бізяєв зазначив, що багато хто зараз звертає увагу на умови цього договору: 15 років відстрочка, 2% кредитні кошти і так далі. Він порівняв, що з МВФ ми отримуємо під 1,2% річних, тобто різниця 0,8 річних. А євробонди ми розміщуємо під 6,25%, додав політолог.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Питання навіть не в економічній і фінансовій складовій, питання в тому, що Китаю концептуально потрібна велика Євразія, як і Росії, Франції та Німеччині. А Британії, США, Польщі та країнам Балтії це не треба категорично. Зараз Україну підтягують саме в ту другу концепцію, для того щоб в тому числі Україна стала тією рейкою, яку ставлять в колесо великої Євразії», - заявив Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що Захід бачить в Китаї загрозу.

Раніше Знай.ua також повідомляв, що Литвиненко розповів, чому Росія не хоче вступу України в НАТО.