Від чого залежить стан мови в країні? Про це у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповідає Тарас Кремінь — уповноважений із захисту державної мови, український політик, науковець, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання від Політичної партії «Народний Фронт», голова Миколаївської обласної ради VI скликання.

«Якщо дивитися на країни, які відбулися, де справді є сучасна цивілізована демократія, де не порушуються конституційні норми і питання свободи слова є серед пріоритетів, у тому числі, керівництва держави, звичайно, питання мови не стоїть. У Сполучених Штатах Америки немає мовного закону, бо це не визначено Конституцією, однією з найдавніших у світі. Звичайно, поява такого документу мала б дискримінаційні ознаки у чинному законодавстві», - каже він.

Кремінь вивчав питання мовної політики і ділиться своїм відкриттям.

«Як же так може бути, що на території такої величезної країни, де мешкають представники 350 різних національностей, рівень володіння англійською мовою настільки високий? Все дуже просто. Хочеш бути громадянином держави – вільно володій мовою, май освіту і присягнися на Конституції, поклавши руку на серце. Цей принцип є мірилом того, наскільки люди поважають себе, свою країну і той народ, який обрав історичний цивілізаційний шлях свого розвитку», - підкреслює він.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Нагадаємо, Історія Леопольда Вайса: як львів'янин став мусульманином та змінив ісламський світ на краще.

Як повідомляв портал Знай.uа, "Солов'їної" побільшає: фільми та концерти перейдуть на українську мову.