Вихід американців з Афганістану може породити серйозні виклики, в тому числі і для Казахстану, що межує з ним. Це питання Юрій Романенко обговорив з казахським політологом Досимом Сатпаєвим у новому випуску програми «Романенко. Бесіди».

«Ця тема зараз активно обговорюється в Центральній Азії в цілому, - зазначив Сатпаєв. - Я відчуваю, що ми знову повернемося в 90-і роки, коли рух Талібан нарощував свою міць і навіть встановив тимчасово владу в Афганістані. Приблизно така ж була дискусія в 90-х роках: чи буде Талібан нарощувати активність в бік Центральної Азії, чи буде агресія?».

«Треба зазначити, що Казахстан тоді мав невеликий казахський батальйон в Таджикистані на афганському кордоні з 1995 по 2001 рік від миротворчих сил. Тобто у Казахстану є досвід допомоги нашим сусідам. Зараз така ж ситуація», - пояснює експерт.

Сьогодні виникає те ж саме питання: що далі?

«Так, американці йдуть, Талібан зараз активно встановлює контроль над, в тому числі, Північним Афганістаном, який знаходиться на кордоні з Центральною Азією. Пройшла інформація, що дві третини кордону Афганістану з Таджикистаном вже під контролем Талібану. Вони активно там підсилюють свою присутність. Природно, виникає питання: чи буде Талібан здійснювати якусь агресію в Центральній Азії», - міркує Досим Сатпаєв.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Раніше Знай.ua повідомляв, що Колишній глава Пентагону, котрий спланував вторгнення в Ірак і Афганістан, помер на 89 році життя.

Також Знай.ua повідомляв, що Бочкала розповів про московські «смотрини» та нові важелі впливу в Афганістані.