Про те, що Афганістан круто змінює свій курс, у програмі Дмитра Снегирьова «Політика навиворіт» розповів журналіст Роман Бочкала, який багато років працював у цій країні.

«Коли Сполучені Штати сіли за стіл переговорів з талібами, то для всіх це стало сигналом. Якщо вчора США називались організацією терористичною, але при цьому з терористами ніхто ніяких перемовин не веде, то сьогодні вже все інакше. Були офіційні перемовини в Катарі, вони тривають і наразі», - каже журналіст.

Він викладає деталі, які свідчать про кардинальні зміни в Афганістані.

«Півтора місяці тому були «смотрини» талібів у Москві, вони прилітали до Росії, і зараз фактично вже є міжнародна домовленість, що таліби дійсно заходять і беруть владу у свої руки. І всі ті, хто є причетними до цього квазі-уряду, вже пакують валізи. У всіх є або грін-карта, або американський паспорт для гарантії, щоб в разі перевороту або зміни влади вони могли залишити країну», - зазначає він.

Цей сигнал всередині Афганістану вже до всіх донесений.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

«Всі розуміють, що треба орієнтуватися точно на талібів, а не на демократичні, з великою натяжкою, інституції, які до цього брали на себе управління цивільними процесами», - розмірковує Бочкала.

Треба віддати належне чинному президенту, що він, як людина з економічною освітою, зміг суттєво підняти рівень збору податків.

«Це було великою проблемою. Якщо уявити, що Афганістан виходить в самостійне плавання, то буде досить суттєва фінансова дірка. Але вже не така величезна, якою б вона могла бути. Податки почали системно збирати, але без міжнародної фінансової підтримки все рівно Афганістану буде важко. І саме це є певною страховкою для Сполучених Штатів. Є домовленість, я це знаю зі своїх джерел, і це не якийсь секрет Полішинеля, що дійсно американці виходять, але фінансова програма, яку надає МВФ, лишається. І саме це буде важелем впливу на новий уряд», - підкреслює експерт.

Нагадаємо, за оцінками провідних світових банків у 2021 році очікується падіння курсу долара на світових ринках.

Раніше, як повідомляв Знай.ua, Снєгирьов нагадав Кравчуку про відсутність наслідків референдуму.