Експерт з соціальної політики Андрій Павловський назвав у програмі «Суть подій» із журналісткою Любов’ю Завальнюк прийнятну суму прожиткового мінімуму на одну людину в Україні.

Як пояснює експерт, у законопроєкті про держбюджет зазначається, що Верховна Рада за поданням уряду затверджує суму прожиткового мінімуму та його зміни кількаразово протягом року. Тим не менш, каже він, цьогоріч склалася така ситуація, що прожитковий мінімум не дотягує до фактичних і реальних показників у два рази.

А відтак Павловський пояснює, у чому проблема: «Уряд навмисно штучно суттєво занижує розмір соціальних стандартів в першу чергу базового основного соціального стандарту прожиткового мінімуму».

Гість програми зауважує, що Мінсоцполітики має розраховувати суму прийнятного прожиткового мінімуму відповідно до дійсних споживчих цін до 20 числа щомісяця. У такому разі, каже він, прийнятна сума для прожиткового мінімуму зокрема на травень – 4 933, а не 2 379, як зазначено в законі про держбюджет з 1 липня. «Тобто ми бачимо, що фактично у 2,2 раза він є меншим, ніж повинен бути по споживчим цінам на поточний місяць», - підсумовує експерт.

Отже, Павловський констатує, що розрахунки Мінсоцполітики вийшли неправильними. «Вони вирішили погратися з базовим соціальним стандартом - прожитковим мінімумом», - підкреслює він.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк заявив, що прожитковий мінімум в Україні – це щоб не померти.

Також Знай.ua писав про те, що Павловський порадив розвивати передусім реальний сектор економіки.