Голова Меджлісу кримськотатарського народу, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповів про низку причин та обставин, які призвели до здачі Криму у 2014 році.

«Більша частина особистого складу СБУ, які базувалися в Криму, перейшла на бік росіян. Значна частина військових гарнізонів були набрані з території, яку мали обороняти. Київ протягом 23 років не мав цілісної державної політики щодо Криму», - каже Чубаров.

«І найголовніше: з трьох спільнот, які створювали абсолютну більшість (97 – 98 відсотків) кримського суспільства, російська більшість – майже 50 відсотків населення Криму. Але українська етнічна спільнота, яка складає не менше 500 тисяч – це 25 відсотків населення Криму, і 300 тисяч кримських татар (близько 14 відсотків). І замість того, щоби ця державна політика урівнювала б в правах і можливостях всі ці три спільноти щодо управління Кримом, щодо вирішення питань, пов’язаних з життям, майбутнім Криму, - київська політика надавала пріоритет й монополію на управління Кримом етнічній більшості. А вони були росіянами», - зазначає він.

Це все і привело до здачі Криму.

«Початок до цієї ситуації був покладений 12 лютого 1991 року, коли у Верховній Раді Української РСР був прийнятий закон щодо відновлення кримської автономії. Питання не в тому, що помилково було відновлення автономії. Питання в тому, що була відновлена російська автономія», - резюмує Чубаров.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Як повідомляв Знай.uа, Коблево іде під воду: український курорт повторив долю Сочі та окупованого Криму.

Також Знай.uа повідомляв, Як повернути окуповані території: Білецький та Кривонос представили свій план.