Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований в ефірі програми “А як насправді” з Мирославою Бобровською розповів, скільки відходів залишає Україна, і що з ними роблять.

"Найбільш критична і в статистиці, і в реаліях проблема — це проблема відходів. Відходів, в першу чергу — побутових. Хоча Україна генерує набагато більше промислових відходів. Це мільйони тонн промислових відходів. А побутові відходи просто стосуються кожного з нас. І, на жаль, у нас захоронюються, на сьогоднішній день, станом на минулий рік, близько 96% всього сміття, що генерується. Твердих побутових відходів", - сказав Андрій Мальований.

Він зазначив, що в Україну також завозять і відходи з Європи, але їх кількість невелика.

"З Європи завозяться дуже незначні обсяги. Текстильних відходів, відходів небезпечних, з так званого жовтого, зеленого списку небезпеки. Це незрівнянно невеликі обсяги для утилізації. Те, що поставляється на територію України для утилізації", - додав Мальований.

За його словами, Україна генерує близько 12 мільйонів тонн сміття в рік. Велика його частина захоронюється.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Окремо ми можемо говорити про таку проблему в цій частині, як медичні відходи. У минулому році досить виросли в рази, у зв'язку з епідемією коронавірусу. Генерація таких небезпечних відходів, а вони класифікуються як небезпечні, ті відходи, які утворюються в медичних установах — близько від 2 до 10 кілограмів одне ліжко-місце на добу", - розповів Андрій Мальований.

Він зазначив, що ці відходи потрібно спалювати, і таким чином утилізувати.

"Мюнхен, Німеччина, не ховають відходи вже з 1990-тих років. В принципі не ховають, всі відходи побутові — з них витягуються ресурсоцінні компоненти. Переробляються, вдруге використовуються. Навіть органічна частина, яка у нас так звана нересурсоцінна. Вона переробляється в компост, біогаз. Нічого не ховати — це мета", - додав Мальований.

Як повідомляв Знай.ua, Костянтин Яловий розповів, що треба знати про переробку скла в Києві.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Держекоінспекція через суд зобов'язала орган місцевого самоврядування розробити Схему саночистки. Це перший такий випадок.