У програмі «Юристи відповідають» адвокат з нерухомості юридичної компанії «Наказ» Наталія Чацкіс розповіла, на що потрібно звернути увагу, оцінюючи ризики інвестування в новобудову, і як правильно перевірити стійкість і надійність організації, яка її будує.

Юристка впевнена, що забудовника перевіряти потрібно, але зазначає, що це не панацея. За її словами, в Україні є багато прикладів, коли забудовник був дуже відомим, у нього було багато об'єктів і причин не довіряти не було, але все одно виникли проблеми з будівництвом.

«Наприклад, «Аркада» – нещодавня ситуація, «Укрбуд» – свого часу вони близько 50 об'єктів одночасно будували, і все одно закінчилося все поки що не дуже добре. Тому забудовника перевіряти, звичайно, теж потрібно. Але для того щоб правильно вибрати новобудову, потрібно перевіряти комплексно цей ЖК або будинок, а не тільки забудовника», - вважає юристка.

Для цього, пояснила Чацкіс, потрібно перевірити окремо кожного учасника будівництва - замовник, девелопер, підрядні організації, які безпосередньо будують, і дуже часто є інші посередники, наприклад, фонди, які продають квартири і укладають договори. Всіх цих учасників, за словами юристки, потрібно перевірити.

«На жаль, в Україні немає якогось загального реєстру, де б можна було подивитися всю інформацію про ЖК. Хоча раніше він був у Києві, але зараз його прикрили. Зараз потрібно все це перевіряти в різних реєстрах», - каже адвокат.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

За її словами, в першу чергу потрібно перевірити, чи є у забудовника дозвіл на будівництво. Юристка зазначила, що зараз наповнюється реєстр будівельної діяльності, який буде в онлайн-доступі для будь-якої людини, і кожен зможе зайти і подивитися, чи є дозвіл, на яку саме будівлю і на якій землі.

«Якщо дозволу немає, то в сторону цього ЖК навіть дивитися не потрібно. Крім цього, необхідно подивитися в реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців усіх цих учасників будівництва. Можливо, є якісь проблеми, боргові зобов'язання, є борги по податках - все це впливає як мінімум на їх фінансову ситуацію в майбутньому», - стверджує Чацкіс.

Також юристка додала, що необхідно перевіряти земельну ділянку, право на її оренду, цільове призначення та судові реєстри щодо учасників будівництва і самої землі.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Друзенко назвав головне протиріччя української ідеології.

Як повідомляв Знай.ua, юристка розповіла, що за авто преміум-класу потрібно платити раз на рік 25 тис. грн.