Для чого українцям субсидії на комунальні послуги? На це питання відповів експерт із соціальної політики Андрій Павловський у новому випуску програми «Суть подій» із журналісткою Любов’ю Завальнюк.

Як пояснює Павловський, причиною виникнення субсидій є неспроможність населення самостійно оплатити комунальні послуги. Тому, додає він, у такій ситуації українці розраховують на допомогу від держави.

Принагідно експерт порівнює ситуацію у Європі та Україні: середньостатистична родина має сплатити за комунальні послуги до 10% і до 35% від середньомісячної зарплати відповідно – різниця разюча. Водночас Павловський підкреслює, що влада вирішила дотягнути цей показник до 40% вже з початку нового опалювального сезону, а для багатьох сімей це виявиться занадто.

Сам експерт бачить кілька варіантів, як розв’язати цю проблему. «Треба або призначати економічно обґрунтовані та підйомні тарифи, щоб люди могли їх самостійно сплачувати, або робити все, щоб збільшувалися доходи населення. Тоді люди зможуть самостійно без усіляких допомог платити за комірне», - пояснює він.

Водночас Павловський зазначає, що тепер центральна влада вирішила скинути всю відповідальність за неприйнятно високі тарифи на місцеву владу. «І пишуть, що в разі наявності коштів можна компенсувати людям оплату комунальних послуг за рахунок місцевих бюджетів», - зауважує експерт.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З іншого боку, він акцентує увагу на кількох нюансах у цьому питанні: влада перекинула на місцеві бюджети також всі транспортні і комунальні пільги. «Це добре, коли є прибутки, але якщо це віддалена ОТГ в сільському районі, то незрозуміло, де вони будуть брати кошти на компенсації», - міркує гість програми.

Як повідомляв Знай.ua, Павловський розповів, які зміни відбулися в нарахуванні субсидій.

Також Знай.ua писав про те, що Завальнюк розповіла, як будуть підвищувати тарифи на електроенергію.