Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про замкнутий борговий круг між учасниками ринку газу і споживачами.

«Верховна Рада ініціювала масштабну реструктуризацію боргів, які накопичилися на ринку газу і супутніх ринках України. Нагадаю, що наші експерти неодноразово про це говорили і попереджали що в кінці року ситуація буде ще гірше», - говорить Завальнюк.

Вона розповіла, що в середині липня був прийнятий закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» або закон 3508. Йдеться, пояснила журналістка, про борги за газ між суб'єктами господарювання, загальна сума яких може перевищувати 100 мільярдів гривень.

«Ситуація на ринку газу дійсно патова – підприємства теплокомуненерго, оператори газорозподільних мереж (так звані обл- і міськгази) і газзбути мають борги за газ перед НАК «Нафтогаз України», і в той же час цим компаніям заборгувало населення. Виходить замкнутий борговий круг», - заявила Завальнюк.

При цьому, зазначає вона, борги комунальних підприємств перед НАК містять також пеню і штрафи, що тільки погіршує ситуацію. За словами журналістки, в пояснювальній записці до ухваленого Радою законопроєкту зазначається, що загальна заборгованість тільки теплопостачальних і теплогенеруючих організацій за спожитий газ, ​​станом на 1 квітня 2021 року, становила понад 58 мільярдів гривень, в тому числі 8 мільярдів гривень - пені та штрафні санкції.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

«При цьому, станом на 1 лютого 2021 року побутові споживачі мали борги за теплову енергію перед компаніями ТКЕ на рівні 26,6 мільярда гривень», - зазначила Завальнюк.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Завальнюк, що в Україні з 1 серпня 2021 року змінюється вартість тарифів на електроенергію.

Також раніше для Знай.ua Завальнюк розповідала, що у населення не буде фінансової можливості заплатити за опалення.