В YASNO розповіли, як банки можуть заробити на енергоефективності

Банки в Україні можуть долучитися до реалізації енергоефективних проєктів у промисловості завдяки механізму енергосервісу. Постачальник електроенергії, газу та енергоефективних рішень YASNO планує інвестувати через механізм енергосервісу 1 млрд грн, залучивши додаткові інвестиції від банків. За власні кошти YASNO вже інвестував 550 млн грн в енергосервісні контракти. Про це повідомила Тетяна Грязнова, директор з економіки та фінансів D.Solutions (бренд YASNO) в інтерв'ю журналу Banker.ua.

«Енергосервіс — це комплексна послуга, яку надають експерти в галузі енергозбереження. Енергосервісна компанія впроваджує для своїх клієнтів «під ключ» енергоефективні заходи, в результаті яких підприємства можуть досягти значної економії енергоресурсів. Ключовий момент класичного енергосервісу – його фінансування відбувається не за кошти клієнта, а за рахунок економії, яка буде досягнута в результаті впровадження енергоефективних заходів. Енергосервісна компанія гарантує певний рівень економії, за рахунок якої клієнт розраховується з цією компанією», – розповіла Тетяна Грязнова.

За її словами, енергомодернізація великих промислових підприємств – найкоротший шлях до підвищення енергонезалежності України, оскільки більше 42% споживання всієї електроенергії в країні припадає на промисловість. Тому навіть перші найпростіші, але найефективніші заходи дають колосальну економію.

«Якщо ми вважаємо, що наш потенціал зниження споживання енергоресурсів за рахунок енергоефективної модернізації виробництва складає 50%, а середній період окупності масштабного енергосервісного проєкту становить близько 3 років, то ми потенційно матимемо десь 35 млрд грн економії, яка може бути розділена між клієнтом, інвестором та енергосервісною компанією щороку», – підкреслила директор з економіки та фінансів D.Solutions (бренд YASNO).

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

«Загальний обсяг енергосервісних контрактів в портфелі YASNO складає близько 2 млрд грн. Нашим клієнтам це дозволяє економити до 170 млн кВт·год або 350 млн грн вартості енергоресурсів на рік. Усі енергосервісні проєкти ми фінансуємо за рахунок власних ресурсів. Невід’ємна екологічна складова енергоефективних заходів – наші клієнти скорочують викиди СО2 до 150 тис. тонн на рік завдяки зменшенню енерговитрат», – розповіла Тетяна Грязнова.

При цьому вона додала, що найпростіший спосіб для банків долучитися до енергосервісу – це рефінансування вже реалізованих проєктів, що по суті є «придбанням» грошового потоку, який вже підтверджено в минулому і реалізується у найближчі 3 роки. Інші можливі варіанти співпраці між YASNO та банками у сфері енергоефективності – портфельне фінансування проєктів з певними характеристиками та параметрами, а також індивідуальна участь у фінансуванні знакових проєктів на конкретних об’єктах.