У програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» автор книги «Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму» Наталія Гуменюк розповіла про те, як змінилася ситуація на півострові за роки російської окупації.

На її погляд, останнім часом з'явилася суттєва проблема, яка ще більше «відриває» Крим від України.

«Це обмеження, пов'язані з епідемією коронавірусу, заборона виїзду з Росії, яка контролює територію Криму. Це не спеціальне кримське законодавство, але іноземець не може потрапити в Росію просто, і такі ж правила вони застосовують до Криму. Якщо раніше можна було приїхати, як вони вважали, в Росію, то українцям потрібен паспорт. Ми, звичайно, їхали у свою автономну республіку. Але в даному випадку ці правила почали працювати», - міркує журналістка.

Багато хто в Україні взагалі не знає, що росіянам для того, щоб виїхати з Москви та інших російських міст, потрібні документи, що підтверджують необхідність цієї поїздки, говорить Гуменюк.

«Що це найближчі родичі, або це лікування, або відрядження. Тому багато кримчан, які їздили до дітей або інших родичів, вони за ці півтора року стали набагато менше їздити. Тому що це можна робити кілька разів на рік. Люди бережуть свій шанс, щоб зайвий раз не випустили», - розповідає автор книги про Крим.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До людей, які перетинають кордон, ставляться більш упереджено, зазначає вона.

«Ти повинен довести, що у тебе живе дуже близький родич в Криму. Цей процес ще більше ускладнив не те що роботу журналіста в Криму, а взагалі зв'язок із Кримом в умовах окупації», - констатує журналістка.

Знай.ua повідомляв, що Росіяни маринуються в чергах за паливом перед відпусткою в Криму.

Також Знай.ua повідомляв, що Кримське сміття через потоп несе в Чорне море: екологічна катастрофа в регіоні.