Метафора огорожі в книзі «Біля паркану саду Меттерніха» - це слова канцлера Меттерніха про те, що Азія імовірно починається у східній огорожі його саду (або, як стверджує інша апокрифічна версія, на східному кінці Віденської Ландштрассе). Про це у програмі «Політична україністика» Андреаса Умланда розповів автор книги - публіцист, політолог і літературний критик Микола Рябчук.

«Вона, з одного боку, дає розуміння орієнтального ставлення західних інтелектуалів, західних політиків до Сходу, зокрема, до пострадянських країн і до України. З іншого боку, вона показує також і нашу проблему. Ми себе відчуваємо відкинутими, відгородженими. Особливо це було відчутно, коли працював візовий режим, коли наші західні сусіди вступили в Євросоюз і ввели для українців візовий режим. Це було дуже болісно і психологічно неприємно. Ми ніби сиділи в одній в'язниці, в одному таборі, і тут раптом їх звільнили, пустили в гарне суспільство, а ми далі залишилися в сірій зоні», - міркує він.

Було невідомо, що робити: чи намагатися пробиватися на Захід, або повертатися назад, до Росії. Все це автор спробував осмислити і показати у своїй книзі.

«Перша частина - відносини України і Європи. Друга - проблема побудови Європи у нас. Зокрема, мова йде про проблеми шантажистської держави і правової держави, як це нам зробити. Третя частина невелика, це особисті есе про солідарність, про соціальний капітал, про необхідність накопичення цього соціального капіталу. Тому що це найголовніше. Без цього немає громадянського суспільства, немає демократії, не працюють інститути», - говорить Рябчук.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, що Зісельс розповів про перехідне українське суспільство.

Також Знай.ua писав про те, що Зісельс назвав головну передумову стабільної держави.