В України сьогодні є величезне бажання повернутися в Європу, яке зустрічає безліч перешкод на шляху до реалізації. Про це у програмі «Політична україністика» Андреаса Умланда розповів публіцист, політолог і літературний критик Микола Рябчук.

У Росії такого бажання немає, зазначає він.

«Росія вважає себе окремою цивілізацією. Але яка це цивілізація? Цивілізація, яка нічого, крім атомних ракет, нафти і газу не виробляє. Ну, ще горілка, ікра і ще деякі дрібниці. Не може бути привабливою така цивілізація. Немає м'якої сили, і тому вони налягають на жорстку, тверду силу, бо м'яка не працює», - говорить він.

Публіцист визнає, що в Україні є певні змагання між Заходом і Росією.

«Але Захід працює м'якою силою, тому він і привабливий. У Росії цієї м'якої сили немає, тому починається істерика, починаються путінські статті, операції в Криму і на Донбасі. Це все реакція», - зазначає він.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У своїх книгах Рябчук описує еволюцію авторитарної влади в Україні за президентства Януковича і приходить до висновку, що менталітет українців заснований на волелюбності.

«Вони намагалися прибрати до рук все інституції, з чого випливала неминучість революції. Це висіло в повітрі, вже було видно закручування гайок. Українці не звикли до такого режиму, чим, власне, Україна і відрізняється від Росії. Тут свобода є фундаментальною цінністю. Я не можу собі уявити лідера, який би керував Україною 20, 30 років. Це просто нонсенс. Жоден українець, навіть найбільш лояльний по відношенню до Росії, цього собі не уявляє. Тому консолідація авторитаризму, концентрація влади за часів Януковича мала вистрілити», - робить висновок Рябчук.

Знай.ua повідомляв, що Наталія Гуменюк розповіла про те, як змінилася ситуація на півострові за роки російської окупації.

Також Знай.ua повідомляв, що Зараз світ, за словами Чепового, просто рве на цивілізаційні частини.