Суттєві інвестиції в електричні мережі України розпочалися лише в 2021 році і електромережі все ще знаходяться в критичному стані і не можуть гарантувати споживачам безперебійного електропостачання.

Про це повідомив економіст Борис Кушнірук.

«На рівні міських мереж, трансформаторних підстанцій – все знаходиться зараз в критичному стані. Тому що протягом багатьох років ми дуже мало вкладали коштів в оновлення. Нам потрібно справді дуже суттєво замінити всю цю мережу в наступні 5-7 років. І якщо ми цього не зробимо, то кількість аварій і кількість втрат електроенергії буде лише зростати», - повідомив експерт в ефірі телеканалу «Україна24».

Він наголосив, що якщо сьогодні зупинити інвестиції в оновлення мереж, то наслідки для енергосистеми будуть катастрофічні.

«За 10-15 років ми неминуче зіштовхнемося з гострим дефіцитом. Буде збільшувати споживання електроенергії в домогосподарствах, а мережі до цього абсолютно не готові», - додав експерт.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомлялося, Кабмін планує знизити тарифи на електроенергію для населення за рахунок різкого скорочення витрат на ремонти обладнання та лінії електропередачі, 70% яких і так знаходяться в аварійному стані.

Втрати в українських електромережах перевищують 10%, що обходиться споживачам в 20 млрд грн щорічно.

Поточний тариф на електроенергію для побутових споживачів становить 1,68 грн / кВт.год при ринковій ціні понад 4 грн/кВт.год. Тариф на електроенергію в Україні залишається в 4 рази нижче, ніж в країнах Європи і не переглядався з 2017 року. За рахунок відмови від ремонтів електромереж, уряд може знизити тарифи до 1,44 грн/кВт.год.

Для вирішення проблем аварійності електромереж у 2020 році НКРЕКП прийняло рішення про запровадження в країні RAB-регулювання. Мета - збільшити інвестиції в заміну і оновлення електричних мереж. В 2021 році інвестиції в електричні мережі зросли на 30-40%.