У своєму блозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ порівняв економічну політику України і Аргентини у період кризи.

«Політика Аргентини - це політика реструктуризації зовнішніх боргів. У минулому році Аргентина, скориставшись тим, що пандемія і криза, провела успішні переговори в липні минулого року і досягла реструктуризації свого державного боргу перед приватними кредиторами. При цьому кредитори погодилися списати і пробачити Аргентині більше 30% боргу перед приватними кредиторами. Крім того, Аргентина домоглася зниження процентної ставки, за якою цей борг обслуговувався від 7% до 3%», - підкреслив він.

Кущ сказав, що при цьому вивільнені ресурси від реструктуризації Аргентина направила на стимулювання економіки, чим і пояснюються зараз її темпи зростання. Він сказав, що в той час, як Аргентина вела успішні переговори з реструктуризації зовнішніх боргів і домагалася їх списання, український Мінфін достроково погасив заборгованість перед кредиторами 2021-2022 років. Витративши при цьому 800 мільйонів доларів, акцентував він, при цьому це були погашені борги, які ми не повинні були у 2020 році погашати.

«Тобто Україною були погашені борги майбутніх періодів, а це взагалі безпрецедентна дія держави у період кризи. А в серпні минулого року наш Мінфін викупив так звані ВВП-варанти на більш ніж 330 мільйонів доларів. Для чого провернув з одним із західних банків дуже спірну схему, викупивши фактично фінансове сміття. Виходить, що при нульовій соціальній політиці і нульовій політиці економічної підтримки бізнесу, і недостатніх інвестиціях в медицину наша держава займалася достроковим погашенням боргів перед зовнішніми кредиторами», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що план Маршалла був розрахований практично на всі європейські країни.

Також раніше для Знай.ua Кущ розповідав, що мільярди гривень, які держава видала на компенсацію, пішли в кишені нашим банкам.