У новому відеоблозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ розповів про план Маршалла для України.

«Під планом Маршалла склалося стереотипне мислення, що нинішній економічний успіх Німеччини є наслідком реалізації плану Маршалла, який Америка надала Європі після Другої світової війни. Насправді, якщо ми подивимося, то план Маршалла був розрахований практично на всі європейські країни, і Німеччина була одним з одержувачів цієї допомоги. І якщо подивитися уважно, то план Маршалла не мав ніякого відношення до відновлення зростання Німеччини», - розповів він.

Кущ сказав, що сам план Маршалла це не просто гроші, які виділялися для відновлення, а це були більше поставки продовольства та обладнання, які проводилися американською економікою. А якщо це були кредити, то вони, як правило, були пов'язані і європейські країни, беручи ці кредити, зобов'язувалися купувати продукцію в США, підтвердив він.

«Таким чином, план Маршалла був більше планом з відновлення післявоєнної американської економіки, ніж європейської. Тому що кредитний мультиплікатор працював на користь американських виробників. Американці виділяли європейцям гроші, а вони на ці гроші купували американські товари та обладнання, відповідно, забезпечуючи зайнятість і економічне зростання в США», - повідомив він.

Кущ вважає, що це все схоже на ту модель, яку зараз застосовує Китай, і якщо Україна хоче отримати такий план Маршалла, то з цим взагалі немає проблем.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Китай із задоволенням кредитує країни третього світу, виділяючи їм гроші на інфраструктурні проєкти, але це знову ж таки пов'язані кредити, які Китай виділяє із зобов'язанням витрачати на укладання контрактів з китайськими компаніями», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що бюджет України перебуває на рівні великого Західного мегаполісу.

Також раніше для Знай.ua Кущ розповідав, що статистичний охоплення працездатного населення становить всього 30%.