Держстат визначає середню зарплату, виходячи з групи штатних працівників, яких в Україні налічується сім мільйонів чоловік. На цю тему провів статистичний аналіз експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Всього в Україні налічується 24 мільйони працездатного населення, з якого 17 мільйонів це економічно активне населення. Тобто ми бачимо, що середня заробітна плата визначається по фокус групі 7 мільйонів чоловік, при цьому працездатного населення 24 мільйони. Таким чином статистичне охоплення працездатного населення становить всього 30%, при цьому половину економічно активного», - підкреслив він.

Кущ повідомив, що показник середньої зарплати в Україні 12 тисяч гривень, які малює Держстат це насправді зарплата 30% населення. Певну ясність, вважає він, могла б внести медійна зарплата, яка розраховується в усіх країнах крім України, тому що якби вона розраховувалася, ситуація з показниками була б набагато гіршою.

«Таким чином, розраховуючи середню зарплату, наш Держстат не охоплює величезні масиви населення зайнятого в секторі послуг, малого і середнього бізнесу і т.д. Відповідно, ця середня зарплата не може бути об'єктивною, тому що це зарплата 30% населення, а 70% залишаються поза статистичного охоплення», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що Україна може побудувати в Одесі термінал з прийому зрідженого природного газу.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Також раніше Кущ попереджав про ризик України стати обложеною фортецею.