У своєму блозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ попередив, що Україну оточують недружні їй держави.

«Виходить, що у нас з півночі – Білорусь, зі сходу і півдня – Росія, а з південного-заходу – Придністров'я і у нас виходить дружній тільки один західний кордон», - зазначає Кущ. Він називає таке становище України форматом обложеної фортеці і стверджує, що це повністю нівелює будь-які можливості використати логістичний і транзитний потенціал.

Експерт пояснює, що в такому становищі інвестиційний потенціал України зводиться на ніщо, адже важко знайти інвесторів для обложеної фортеці в кільці ворогів. Водночас він припускає, що в такій ситуації інвестор вкладеться лише за наявності гарантій зовнішньої безпеки держави від сильних гравців на міжнародній арені. Тим не менш, Кущ зазначає, що таких гарантій Україна не має, зокрема, вона все ще не стратегічний союзник Сполучених Штатів поза НАТО.

«Виходить, що на інвестиціях і транзитних потенціалах України можна поставити хрест. Україна перетворюється на інвестиційну чорну діру і транспортно-логістичний глухий кут», - констатує економіст. У цьому ж контексті він відзначає важливість ролі, яку відігравала Білорусь: вона була торгово-економічним хабом в операціях з Росією і для України, і для Європи.

Зараз же Кущ попереджає про ризик дійсно стати обложеною фортецею посеред недружньо налаштованих держав. «На жаль, недружня Білорусь буде незагойною раною на шиї України, яка створює кільце геополітичної небезпеки навколо нашої країни», - міркує економіст.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Нагадуємо, Кущ припустив, що Білорусь найближчим часом може опинитися за своєрідною залізною завісою.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ розкритикував Кабмін, який вже працює другий рік без затвердженої програми діяльності.