Зараз ситуація в Україні нагадує 2012 рік, коли влада почала герметизуватися й посилились авторитарні тенденції. Про це у програмі «БДСМ. Болючі розмови» Олексія Толкачова розповів політтехнолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулік.

«Віктор Федорович раптом усвідомив, що він монарх, володар, це все його: економіка, люди. Суспільство нічого не варте і необхідно закрутити гайки повсюдно. Звідти взявся феномен «влади реформаторів». Пригадуємо: Колобов, Арбузов, Клименко. Ці всі хлопці, які стояли від Юри Єнакієвського, зайшли у владу й почали накладати лапу на всі фінансові потоки. В тому числі, фінансові потоки належали «наслідним дворянам», тобто олігархам. А це якісь обозники прийшли з новим президентом і намагаються щось у них забрати. Ці збунтувалися, відповідно, Янукович постраждав», - розповідає він.

«Люди забувають, що саме народ, згідно з 5 статтею Конституції, є джерелом влади. Просто, оскільки у нас найгірший спосіб управління – представницька демократія, ми згадуємо про це лише раз на п’ять років. Це наш гріх, політтехнологів, що ми довели до максимальної інструментизації політику і пропаганду», - зізнається політичний аналітик.

Він констатує: «Зараз у політичному житті України зникло поняття політичної освіти й просвіти. Завданням політичних партій є, окрім того, що вони отримують владу і її реалізують - освіта і просвіта громадян. На відкуп грантам віддана вся політична просвіта. Партії з цим не справляються. Деякі партії декларують, що вони зацікавлені у просвіті, тому що вони орієнтуються на розумного виборця».

Але, як показує практика, навіть ці партії, які апелюють до розумного, раціонального вибору, забувають про свої обіцянки одразу після виборів.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Знай.ua повідомляв думку політолога Лупової, що Всі роки існування незалежної України ми спостерігаємо, як політики переходять з однієї партії в іншу.

Також Знай.ua повідомляв, що В Україні стало одним Голобородьком менше: Рада постаралася.