Влітку 2021 року величезні пожежі охопили майже всі континенти планети. Як протидіяти все збільшенню інтенсивності стихійних лих, мають вирішити вже за два місяці, під час 26-ї Конференції ООН зі зміни клімату.

Огляд наймасштабніших пожеж цього року опублікував на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, про невідкладність розв'язання кліматичного питання на планеті свідчить хвиля страшних пожеж, яка прокотилася світом цього року.

Костянтин Яловий перелічив найбільші пожежі:

  1. В кінці липня у вогні опинилася Греція. Лісові пожежі зайнялися на півострові Пелопоннес, на острові Крит на острові Евбея та в інших частинах країни. Всього вогонь знищив близько 160 тисяч гектарів лісу. Природне лихо стало наслідком спеки понад 40 градусів, що тривала понад тиждень. Подібної погоди у Греції не бачили останні 30 років.
  2. У середині липня велика лісова пожежа почалася на півночі Каліфорнії (США). Пожежа отримала назву "Діксі" і стала другою по величині за всю історію штату. Усі вісім найбільших пожеж в історії Каліфорнії сталися після 2017 року.
  3. Продовжується катастрофа в Якутії, на сході Росії, де пожежі спалахнули ще в червні. За офіційними даними, вогонь пройшов площу понад 6 мільйонів гектарів, що удвічі більше за територію Бельгії. Одночасно в республіці було зафіксовано понад 170 осередків займання. За повідомленнями NASA, на початку серпня дим від якутських пожеж досяг Північного полюса.
  4. Українську рятувальну місію разом з допомогою інших країн, довелося направити для гасіння пожеж у Туреччині. Загоряння почалися 28 липня і були сконцентровані в 30 провінціях. Менше ніж за тиждень від вогню постраждало близько тисячі осіб, а щонайменше 10 людей загинули.
  5. Також у серпні пожежі охопили європейське Середземномор'я. Минулого тижня з вогнем продовжували боротися у Франції. Раніше лісові пожежі палали в Іспанії. Вогняні наслідки рекордної спеки відчули також в Італії, де 12 серпня на Сицилії зафіксували температуру +48,8°C, що може стати новим максимумом для Європи.

За словами Ялового, в Україні через спеку цього літа було чимало днів з підвищеною пожежною небезпекою. На щастя у нинішньому сезоні поки що обійшлося без катастроф. Нагадаю, минулого року ми теж потерпали від пожеж. Вогонь знищив десятки тисяч гектарів лісу на Півдні, на Сході України, а також у чорнобильській Зоні відчуження.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Попередити ці велетенські пожежі майже не можливо. Як свідчить статистика, із року в рік інтенсивність та частота стихійних лих на планеті лише зростатимуть. Єдине що залишається урядам усіх країн, включаючи Україну, об'єднати зусилля проти глобального потепління, щоб хоча б трохи зменшити масштаб загрози", - підкреслив Костянтин Яловий.