Тотальний цинічний занепад в архітектурі, інфраструктурі та недбальство до пам’яток. Так охарактеризувала Київ президент Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна в інтерв’ю виданню Kyiv.Press, яка розкритикувала ставлення влади до культурного спадку столиці та України загалом.

«Важко дивитися, як країна втрачає своє обличчя. Як німцям Париж здали без єдиного вистрілу, щоб зберегти історико-культурну спадщину. А ми без бою віддаємо Київ іншому богу: жадібності», - заявила Заболотна.

Вона нагадала, що Наполеон подарував Парижу власний палац з імперськими колекціями, який став Лувром – музеєм, котрий кожного року відвідують мільйони туристів. За її словами, президент Франції не переживає, що Лувр – дотаційний, адже завдяки туризму – готелям, ресторанам, магазинам, кав’ярням, послуги яких активно використовують мандрівники – наповнюється державний бюджет Франції. Тому, зазначила експертка, Лувр вважається обличчям країни, про нього дбають, і президент країни особисто призначає його директора, як і директорів інших знакових музеїв Франції.

«В Україні все віддається на розкрадання. Дуже засмучують вулиці Києва. Коли з’явився карієс на Хрещатику, то очевидно, що він у чиїхось головах. Такого брудного міста, тотального цинічного занепаду в архітектурі, інфраструктурі, недбальстві до пам’яток, як нині, я не пам’ятаю», - каже Заболотна.

Експертка наголосила, що ця деструкція відбувається протягом останніх 15 років, а також, що їй смішно спостерігати за тими забудовами, які здійснюють в столиці: французькі, британські, варшавські квартали, житлові комплекси названі на честь американських міст. Заболотна зауважила, що закономірно розвиваються колоніальні бажання українців, які прагнуть до американської мрії.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«А де ж наша — українська мрія? Півтори тисячі років тому збудували Софію Київську і Києво-Печерську Лавру. Але з новітніми технологіями ніхто не перевершив цих перлин архітектури. Та й амбіцій таких жоден з президентів не мав. Нині час симулякрів-одноденок – в думках і в діях», - вважає Заболотна.

Як повідомляв Знай.ua, Габібуллаєва заявила, що хаотичні забудови – одна з гострих проблем Києва.

Також Знай.uа повідомляв, що Рейтерович розповів, яке майбутнє у нових політиків.