Яка ймовірність того, що восени курс долара впаде нижче 27 гривень? Це питання розглядає економічний експерт Всеволод Степанюк у програмі Катерини Павлової «MY.UA».

Як зазначає експерт, поки що немає факторів, що можуть повпливати на курс і вказати на зміцнення гривні щодо долара. «І передумов особливих до його девальвації найближчим часом немає», - констатує Степанюк.

Він зауважує, що долар девальвує відносно переважної більшості валют і на це є свої причини. «Було занадто багато випущено доларів під час пандемії на підтримку людей, економіки», - пояснює експерт і додає, що це порожні долари, суму яких можна оцінити у приблизно 8 трильйонів.

А відтак, каже Степанюк, можна спостерігати і підвищення цін на сировину на світових ринках. Зокрема, зазначає він, йдеться про руду, продукцію металургії та аграрного господарства. «І у зв'язку з цим в Україні досить непоганий платіжний баланс на сьогоднішній день», - констатує гість програми.

Степанюк вказує на те, що вже в серпні курс опустився нижче 27 гривень, він становить 26,86 і протягом наступних 2-3 місяців триматиметься на цьому рівні. З іншого боку, зазначає він, багато залежить від Національного банку та його політики, зокрема від продовження роздування ставки та купівлі надлишку доларів. «Долар може знецінюватися в Україні і далі. Сумно інше – що це жодним чином не впливає на ціни. Тобто ціни у нас ростуть в доларах», - підсумовує гість програми.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Завальнюк повідомила про продовження зростання цін на продукти харчування.

Також Знай.ua писав про те, що курс валют 27 серпня поставить на коліна гривню.