У новому випуску програми «Головне» на каналі «my.ua» з блогером Катериною Павловою глава союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко розповів, з чого потрібно починати Україні, щоб наблизитися до початку реновації застарілого житла.

«Перше, що потрібно зробити, щоб почати реновацію житла в Україні, потрібно змінити умови видачі грошей фонду енергоефективності. Цей фонд має 200 мільйонів євро, і вони всього провели модернізацію в трьох будинках за останні три роки. При цьому бюджет фонду енергоефективності 20 мільйонів гривень на рік, і вони його просто проїдають. На сьогодні як виглядає система видачі кредитів фонду енергоефективності - вона виглядає абсолютно зворотною від тієї, яка була застосована в Польщі», - підкреслив він.

Попенко розповів, що фонд енергоефективності кредитує тільки ОСББ, а це 36 тисяч будинків, виходить, що 110 тисяч будинків не мають доступу до жодних програм. ОСББ на зборах повинні зібрати гроші на реновацію або попросити у міста, підтвердив він, після цього знайти підрядника, який проведе модернізацію будинку, після чого їх роботу повинні прийняти.

«Після всього цього ОСББ повинні зібрати пакет документів і поїхати в фонд енергоефективності, а у фонді повинні прийняти це і тільки після цього фонд повертає гроші як частину компенсації у вигляді гранту. На ці всі процедури потрібно витратити приблизно 2 - 3 роки, разом з пів річною перевіркою документів. Правильно було б це зробити як в Польщі, і у них це вийшло, тому що повноваження по підключенню будинків до енергоефективності мешканці делегували досвідченим управителям, які зробили все професійно», - резюмував він.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Павлової, що в кожному будинку Києва повинні робити капітальний ремонт кожні 25 років.

Також раніше для Знай.ua Макагон розповідав, що через ці комунальних підприємств в Києві відбувається якась катастрофа.