Державна компанія "Укрзалізниця" оголосила нові тендери на закупівлю 15 тис.т дизельного палива з формульного ціноутворення, заснованого на котируваннях палива в порту Роттердам плюс витрати на його доставку в Україну.

Відповідні повідомлення оприлюднені в системі ProZorro.

Залізничне підприємство повідомило про проведення 5 тендерів, кожен з яких передбачає поставку 3 тис.т палива. Гранична розрахункова вартість ресурсу встановлена на рівні 27 416 грн/т.

Ця вартість розрахована на підставі котирувань дизпалива в порту Роттердам (Нідерланди) або Генуя (Італія) плюс 50-60 доларів за тонну на доставку палива в Україну.

У поточному році, "Укрзалізниця «в рамках тендерів за формулою» Роттердам+" придбало вже 60 тис.т дизельного палива. Переможцями стали Кременчуцький НПЗ (36 тис. т), «Мартін Трейд» (9 тис. т), «Торум» (6 тис. т) і ОККО — 6 тис. т.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо « "Укрзалізниця" з лютого 2019 року закуповує дизпаливо за формулою з прив'язкою до європейських котирувань.

Формульний підхід з використанням цін в європейських хабах раніше використовувався для розрахунку вартості природного газу для населення — формула «Амстердам+». З 1 серпня 2020 р.зі скасуванням ПСО, НАК «Нафтогаз України» буде за рішенням уряду в якості постачальника «останньої надії» продавати населенню газ за ціною хаб в Німеччині плюс вартість доставки в Україну.

Також у 2016-2019 рр.діяла формула «Роттердам+» для вугілля. Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів. Формулу скасували 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для непобутових споживачів зросла.

З травня 2021 року ціни на бензин і дизпаливо на АЗС також встановлюються за формулою аналогічною до «Роттердам+».