Що потрібно зробити, щоб в Україні почала працювати система допомоги тим громадянам, які її потребують? Це питання у програмі «Акценти» розглядає професор кафедри громадського управління Києво-Могилянської академії Геннадій Рябцев.

«Щоб система соціальної допомоги запрацювала, потрібно відмовитися від субсидій. Ідея, на перший погляд, виглядає дивно. Але я вважаю, що замість субсидій потрібно вжити інших заходів. Тим, хто працює в якійсь компанії, відоме поняття соціального пакета. Це щось на додаток до зарплати: наприклад, медичне забезпечення, оплачувані відпустки або ще якісь плюшки. Так ось, держава повинна замінити систему подачок системою соціальних пакетів. Базовий соціальний пакет повинні отримувати всі громадяни, які пропрацювали енну кількість років. Неважливо, в державній компанії працювала людина або в приватній – головне, що вона платила податки. Отже, вона заслужила соціальний пакет, в який повинно входити кілька кіловат-годин електроенергії, кубометрів газу, в сільській місцевості – скільки-то вугілля, і все це за фіксованою ціною», - вважає експерт.

Також, на його думку, в цей пакет повинні входити певні медичні та соціальні послуги.

«Система соціальних пакетів діє у всіх країнах Європи. Це і називається європейським соціалізмом», - зазначає Геннадій Рябцев.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше журналістка Любов Завальнюк розповіла про те, що Кабінет міністрів скорочує субсидії.

Також Знай.ua повідомляв, що, за словами міністра освіти Сергія Шкарлета, українські вчителі зможуть отримувати зарплату розміром 4 тисячі доларів.