СРСР таємно фінансував німецьких націоналістів. Про це політолог і публіцист Антон Шеховцов розповів у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика».

«Звичайно, для німецьких націоналістів це був великий травмуючий досвід. Вони думали, що якщо Західна Німеччина збереже хоча б нейтралітет, возз'єднання Німеччини буде швидким. Радянський Союз, якому був невигідним вступ Західної Німеччини в НАТО, фактично фінансував західнонімецьких націоналістів, і, за деякими даними, ці гроші перевищували ті фінансові ресурси, які Радянський Союз виділяв західнонімецьким комуністам», - говорить він.

За часів «холодної війни» такого активного співробітництва вже не було.

«Фактично, після вступу Західної Німеччини в 1955 році в НАТО, відійшла потреба в такому активному спонсоруванні. Але, тим не менше, цих західнонімецьких неонацистів СРСР часто долучав через радянські і східнонімецькі спецслужби до провокацій», - зазначає політолог.

Наприклад, найвідоміша провокація була в кінці 50-х років. На стінах будинків, магазинів, на кладовищах євреїв у Західній Німеччині стали з'являтися свастики і написи «Євреї, забирайтеся геть!».

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

«Це була операція, розроблена КДБ і була спрямована на дискредитацію Західної Німеччини. Наратив був у наступному: подивіться, Західна Німеччина вступила в НАТО, і відбувається відродження нацизму. Одночасно робилася спроба легітимації Східної Німеччини як антифашистської країни. Звичайно, ця акція, спрямована проти Західної Німеччини, була почасти навіть успішною», - говорить він.

Деякі британські компанії переставали співпрацювати з західнонімецькими компаніями, дійсно повіривши, що відбувається відродження антисемітизму і неонацизму в Західній Німеччині.

Знай.ua повідомляв, що Рябчук назвав Росію цивілізацією, яка нічого, крім атомних ракет, нафти і газу не виробляє.